<h1>Stadwandeling door Auch</h1><p>Ontdek de leukste plekjes, de mooiste monumenten en de meest interessante wetenswaardigheden van Auch, de hoofdstad van de Gers in Zuidwest Frankrijk. Beklim de monumentale trappen langs het standbeeld van d'Artagnan, de bekendste Musketier en dwaal door de gezellige steegjes en 'pousterles' van de oude historische binnenstad.</p> <p>TOERISME IN DE GERS: Ontdek de Gascogne.</p><p>Camping La Brouquere<br />Kleine camping in Frankrijk<br />Gers / Gascogne. Gascogne: een pareltje in Frankrijk klaar om ontdekt te worden....</p><p><img src="/images/icons/brouquere_logo_big.png" alt="Camping La Brouquere<br />Kleine camping in Frankrijk<br />Gers / Gascogne. Gascogne: een pareltje in Frankrijk klaar om ontdekt te worden..." /></p>
Camping La Brouquere - Gondrin - Gers - France

Stadswandeling door Auch
Bezoek en ontdek de hoofdstad van de Gers

Kathedraal en d'Artagnan

Wie kent het niet? Het bekende stadsbeeld van Auch met de prachtige Cathédrale Sainte-Marie die zich 40 meter boven de rivier de Gers verheft en zo de oude binnenstad domineert? Of de majestueuze trappen met het standbeeld van d'Artagnan, de bekendste Musketier?

Het stadsbeeld van Auch...

Pousterles, d'Étigny en pelgrims

Minder bekend maar minstens net zo interessant zijn de 'Pousterles', de steile trappen die de bovenstad met de onderstad verbinden. Of de grote invloed van 'Antoine Mégret d'Étigny' die rond 1750 als bestuurder veel verbeteringen in Auch doorvoerde. Overigens is Auch een belangrijke plaats op de 'Via Tolosana', één van de Pelgrimsroutes naar Santiago de Compostella.

Stadswandeling door Auch

Voor wie nog meer fraais wil ontdekken in Auch is er een stadswandeling langs allerlei historische maar ook meer recente bijzonderheden zoals de zware overstromingen van 1977.

De stadswandeling begint op het centrale plein van Auch, de 'Place de la Libération' voor de grote kathedraal. Op de kaart hieronder staat deze wandelroute uitgestippeld. Maar ook de beste parkeermogelijkheden zijn op deze kaart aangegeven.

Kaart van de stadswandeling door Auch...

Details van de stadswandeling door Auch
De stadswandeling begint op het centrale plein van Auch, de 'Place de la Libération' voor de grote kathedraal.

1

Maison Fedel

Dit vakwerkhuis ('colombage') uit de 15e eeuw met een constructie van eiken balken opgevuld met rode bakstenen is opmerkelijk fraai gerestaureerd en een mooi voorbeeld van middeleeuwse stadsarchitectuur. Het is waarschijnlijk het oudste woonhuis in de hele stad.

2

Halle aux Herbes

Deze markthal voor kruiden en groente stamt uit de 18e eeuw. Iedere zaterdagmorgen wordt hier nog de markt gehouden.

3

Préfecture du Gers

In deze indrukwekkende gebouwen huist tegenwoordig de Préfecture van de Gers. Dit voormalige paleis (Palais Archiépiscopal) was het verblijf van de aartsbisschoppen en werd in het midden van de 18e eeuw gebouwd. De elegante façade is versierd met corinthische pilaren.

4

Cathédrale Sainte-Marie

Deze reusachtige kathedraal is 102 meter lang en 35 meter breed. De twee grote torens van 44 meter hoog flankeren de ingang van de kathedraal en zijn mede bepalend voor het stadsbeeld van Auch. De eerste steen werd gelegd op 4 juli 1489 op de ruïnes van een vroegere kathedraal maar het vergde bijna 2 eeuwen om de kathedraal in 1680 helemaal te voltooien.

In de kathedraal zijn 18 prachtige glas-in-lood ramen te bewonderen gemaakt in de periode van 1507 tot 1513 door Arnaud de Molesin. Een andere bijzonderheid is het koor met 113 uit eikenhout gesneden koorstoelen met in totaal meer dan 1500 gedetailleerde bijbelse, mythische en andere taferelen.

De Cathédrale Sainte-Marie staat sinds 1998 als monument op de UNESCO Wereld Erfgoedlijst.

5

Bibliothèque Municipale

6

Maison Henri IV

Dit vakwerkhuis (Colombage) is genoemd naar Henri IV die in 1578 in dit huis verbleef in het gezelschap van Catherine de Médicis en Marguerite de Valois. In de binnenplaats van dit huis is een prachtige houten en stenen trap te zien. Zeker een reden om hier even naar binnen te gaan!

7

Rue Pousterle de Paris

Het woord 'Pousterle' wordt enkel gebruikt voor nauwe steegjes met steile trappen in Auch. Het is afgeleid van het Latijnse woord 'Posterula' wat zoiets als 'achterdeur' betekent. En in vervlogen tijden werden deze Pousterles daadwerkelijk als een soort achterdeur gebruikt om snel van de bovenstad van Auch naar de rivier in de onderstad te komen om water te halen. Tegenwoordig zijn er nog 5 zulke Pousterles in Auch.

8

Rue Pousterle de las Oumettos

Deze Pousterle heeft de Gasconse naam voor 'de kleine iepen'.

9

Rue Pousterle des Couloumats

En deze Pousterle heeft de Gasconse naam voor 'duiven'.

10

Rue Vieille Pousterle

Oorspronkelijk heette deze Pousterle 'La Grande Pousterle' en had ook één lange trap van de onderstad naar de bovenstad. Maar deze trappen zijn in het begin van de 20e eeuw verwijderd waardoor het nu een steile steeg geworden is met een stijgingspercentage van maar liefst 27%.

11

Rue Pousterle de l'Est

Dit is de laatste van de 5 Pousterles in Auch.

12

Porte d'Arton

Dit is één van de oude toegangspoorten tot de binnenstad van Auch. In 1575 waren er in totaal nog 11 van zulke poorten in de muur die de binnenstad van Auch beschermde. De woning van de poortwachter (in Colombage-stijl) bevond zich direct boven de Porte d'Arton.

13

Colonne Napoléon

Halverwege dit kleine straatje tegenover de zijmuur van de kathedraal is deze Napoléonzuil hoog op de muur geschilderd. Deze schildering met opschrift 'Honneur au grand Homme' (Eer aan een groot man) is een monument ter herinnering aan het bezoek van Napoléon aan Auch in 1808.

14

Tour d'Armagnac / Trésor de la Cathédrale

De Tour d'Armagnac werd in de 14e eeuw gebouwd als gevangenis en als symbool van de rechterlijke macht van de aartsbisschop. De toren is 40 meter hoog waarvan de bovenste 7 verdiepingen ieder een gevangeniscel vormde.

Tegenwoordig bevindt zich hier sinds 2015 het museum 'Trésor de la Cathédrale' met een tentoonstelling van meer dan 200 religieuze kunstwerken. Het museum vertelt ook meer over de geschiedenis en architectuur van de kathedraal.

De toren bevindt zich in een hoek van het beschaduwde plein 'Place Salinis' met daarin het monument voor de gevallen soldaten uit de eerste wereldoorlog. Het plein is beplant met Netelbomen (Celtis) die goed gedijen in een droog en warm klimaat.

15

Escalier Monumental

Deze monumentale trappen uit 1863 vormen net als de Pousterles een verbinding tussen de historische bovenstad en de nieuwere onderstad. Er moeten 233 treden beklommen worden om in totaal 35 meter hoogteverschil te overbruggen.

Op het bovenste terras voor de fontein staat het kunstwerk 'L´Observation du Temps' (de beschouwing van de tijd) van de Catalaanse kunstenaar Jaume Plensa uit 1992. De bronzen tekst van dit kunstwerk verwijst naar de bijbelse zondvloed en herinnert aan de rampzalige overstromingen in Auch van 1977. Het glazen oog van dit kunstwerk tuurt symbolisch naar de hemel. Het gehele kunstwerk bestaat uit twee delen waarvan het tweede deel (de 'Abri Impossible') aan de overkant van de rivier de Gers staat.

16

Statue de d'Artagnan

Op het onderste terras van de 'Escalier Monumental' staat het standbeeld van d'Artagnan, de beroemdste musketier en waarschijnlijk de bekendste persoonlijkheid uit de Gascogne.

17

Abri impossible

Aan het einde van de voetgangersbrug over de rivier staat het complementaire deel van het kunstwerk van Jaume Plensa genaamd 'Abri impossible' ofwel 'de onmogelijke schuilplaats'. Het is een dik en somber en zeker geen mooi monument maar dat is ook de bedoeling. Het is een eerbetoon aan al die mensen die bij de rampzalige overstromingen in 1977 zijn omgekomen. Het monument symboliseert een schuilpaats die echter niet voor de stijgende waterspiegel kon beschermen.

Naast dit monument staat een kerkje waarvan de plaats van het ronde raam de ongelofelijk hoge waterstand tijdens die overstromingen aangeeft.

18

Jardin Ortholan

Het wandelpad naar deze openbare tuin voert langs de rivier de Gers. Van hier is er een fraai uitzicht over de rivier op de historische binnenstad van Auch.

Na de Jardin Ortholan kunt u nog rechtsaf in de Avenue d'Alsace en zo'n 200 meter verder naar het Place de Verdun. Deze laan is een mooie beschaduwde avenue met allerlei winkeltjes en restaurants.

19

Statue de l'Amiral Villaret de Joyeuse

Sinds 1884 staat hier het standbeeld van deze Franse admiraal, geboren in Auch in 1747. In het originele standbeeld had de admiraal een bronzen bijl in zijn hand maar die is meermaals ontvreemd en weer terug geplaatst.

20

Musée des Jacobins

In dit Jacobijnen museum zijn er tentoonstellingen over archeologie, schilderijen, beeldhouwwerken, klederdrachten en er is een grote collectie pre-columbiaanse kunst (de op één na grootste in Frankrijk).

Het museum is al in 1793 gesticht en behoort tot één van de oudste musea in Frankrijk. Er worden meer dan 20'000 werken tentoongesteld waarvan er zo'n 800 deel uitmaken van de verzameling pre-columbiaanse kunst.

21

Tour Romaine

De Romeinse Toren of ook wel de Toren van Caesar. Caesar is nooit de eigenaar geweest van deze toren, noch heeft hij ooit in de toren gewoond (voor zover bekend), maar de toren heeft in de 18e eeuw de naam van Caesar gekregen omdat de fundering van deze toren uit het Gallo-Romaanse tijdperk stammen. De toren kan tegenwoordig niet meer bezocht worden maar beherbergt nu enkele woonappartementen.

22

Eglise Saint-Orens

Deze kerk is gebouwd in 1825 en is vernoemd naar een van de eerste bisschoppen van Auch. Het is een niet zo grote maar wel mooie kerk met drie schepen, fraaie zuilenrijen en mooie glas-in-lood ramen. Het originele orgel wordt nog regelmatig voor concerten gebruikt.

23

Maison de Gascogne

Het Maison de Gascogne was de voormalige graanhal en is gebouwd van 1837 tot 1843 van natuursteen uit de omgeving. De voorgevel is versierd met afbeeldingen van de 'Caduceus', de staf van Mercurius, de god van de handel uit de Romeinse mythologie. De Caduceus wordt gevormd door een staf die door twee slangen omwonden en met twee vleugels bekroond wordt. De Caduceus symboliseert als geheel vrede, bescherming en genezing, en wordt (vooral in de Verenigde Staten) tot op heden gebruikt als medisch symbool (niet te verwarren met de esculaap waarbij één slang zich om een staf windt).

Binnen in deze markthal van 1000 m2 is de prachtige houten dakconstructie ondersteund door natuurstenen pilaren te bewonderen. Tegenwoordig is er in dit gebouw het hele jaar door een gevarieerd programma aan culturele en commerciële manifestaties.

24

Statue de l'Intendant Antoine Mégret d'Étigny

Antoine Mégret d'Étigny (1719-1767) werd in 1751 als Intendant van Auch benoemd, een administratieve functie wat tegenwoordig zoiets als een provinciechef zou zijn.

Tegenwoordig zouden we Antoine Mégret d'Étigny een groot en successvol manager noemen die niet bang was een risico te nemen. In en om Auch heeft hij veel wegenbouw- en stadsprojecten gestart en zelf voor-gefinancierd. Een strakke controle van de werkzaamheden was zijn handelsmerk. Vaak was hij 's morgens al te paard in alle vroegte op de bouwplaats, wachtend op de vakwerklieden die weer eens te laat op hun werk verschenen. Maar met deze houding heeft hij ook veel hooggeplaatste personen tegen de schenen geschopt en op de teentjes getrapt. Maar dankzij hem is Auch nu wat het is en daarom dit standbeeld.

25

Hôtel de ville / Mairie

Het gemeentehuis van Auch was één van de projecten van Antoine Mégret d'Étigny. De bouwwerkzaamheden begonnen in 1760 maar Antoine Mégret d'Étigny stierf in 1767 voordat het gebouw in 1777 voltooid werd.

Het gebouw staat op de lijst van historische monumenten en heeft een eigen theater met 600 zitplaatsen, loges en prachtige plafondschilderingen waar nog regelmatig voorstellingen gehouden worden.

Camping La Brouquere
Kleine camping in Frankrijk
Gers / Gascogne

TOERISME IN DE GERS
Ontdek de Gascogne

BeschikbaarheidZoeken