<p>TOERISME IN DE GERS: Ontdek de Gascogne.</p><p>Camping La Brouquere<br />Kleine camping in Frankrijk<br />Gers / Gascogne. Gascogne: een pareltje in Frankrijk klaar om ontdekt te worden....</p><p><img src="/images/icons/brouquere_logo_big.png" alt="Camping La Brouquere<br />Kleine camping in Frankrijk<br />Gers / Gascogne. Gascogne: een pareltje in Frankrijk klaar om ontdekt te worden..." /></p>
Camping La Brouquere - Gondrin - Gers - France

Collégiale de La Romieu
Klooster in La Romieu (Gers)

De naam 'La Romieu' komt voor het eerst in 1082 in geschriften voor. Arnaud d'Aux werd in 1265 in dit dorpje geboren en in 1312 tot kardinaal benoemd. Voor zijn geboortestreek liet hij het Collegiale de La Romieu bouwen.

Klooster aan de pelgrimsroute

Zo ontstond aan de pelgrimsroute naar St-Jacques de Compostelle in 1318 een klooster met een kerk, twee torens en een binnenplaats gebouwd in gotische stijl. De sacrestie wordt geflankeerd door twee torens: een achthoekige volledig gesloten toren en een vierkante toren met klokken. De sacrestie heeft unieke frescos met esoterische motieven met zwarte engelen. De betegelde vloer is nog steeds in originele staat.

Klooster 'Collegiale La Romieu' uit de 14e eeuw...

Bezichtiging van klooster en kerk

Het complex (nu beschermd door de Unesco) is in zeer goede staat en kan vrijwel geheel bezichtigd worden. Van de zonovergoten binnenplaats via de kerk naar de open toren die beklommen kan worden. Via een smalle stenen wenteltrap kom je in diverse vertrekken en uiteindelijk zelfs op het dak van de kerk zelf. De dakconstructie is prachtig om te zien en er is natuurlijk een fantastisch uitzicht over de omgeving.

Kijk voor meer informatie over La Romieu op de internet site www.la-romieu.com.

Jardins de Coursiana Een bezoekje aan de tuinen van Coursiana is absoluut de moeite waard...

Naast het klooster en het dorpje zelf is er ook een grote botanische tuin van zo'n 6ha. Je vindt er bijvoorbeeld het Arboretum, een Engelse tuin en een tuin met allerlei medicinale gewassen. Er zijn aparte maar ook gekombineerde kaartjes voor de toegang tot het klooster en de botanische tuin. En als afsluiting natuurlijk een terrasje pakken onder het toeziend oog van Angeline en haar katten...

Kijk voor meer informatie over de tuinen van Coursiana: www.jardinsdecoursiana.com.

Angeline en de legende van de katten

In het jaar 1338, in een klein dorpje in de Gascogne genaamd La Romieu, beroemd door zijn twintig jaar oude fraaie en imposante klooster, wooonden het gelukkige echtpaar Vincent en Mariëtte. Vincent was houthakker en Mariëtte, zijn vrouw, begeleidde hem vaak naar het bos om stapels brandhout te hakken. Ze werkten erg hard maar met hun eigen kippen, een varken en groente en fruit uit hun eigen moestuin waren hun etensbordjes altijd goed gevuld.

De befaamde katten van La Romieu...Toen ze drie jaar getrouwd waren, baarde Mariëtte een dochtertje genaamd Angeline. Maar op een dag sloeg het noodlot toe en werd Vincent helaas door een omvallende boom verpletterd die hij aan het vellen was. Mariëtte was ontroostbaar en zij verzonk in een zware depressie. Twee maanden later stierf Mariëtte en werd ze dood gevonden met Angeline, haar baby, nog in haar armen. De kleine meid werd door de buren opgevangen en werd door hen opgevoed alsof ze een eigen kind was.

Angeline had een grote liefde voor katten. Er waren er altijd een paar om haar heen die 's nachts zelfs bij haar op bed sliepen. Vaak deelde ze ook haar eten met haar geliefde katten. En in de loop van de tijd groeide Angeline op tot een mooie, gezonde jonge vrouw die haar adoptie ouders hielp met het werk op de velden, altijd begeleid door haar katten.

Kijk goed rond in La Romieu en zoek alle katten...In het jaar 1342 en de twee volgende jaren waren de winters bijzonder streng en het voorjaar en de zomer erg regenachtig waardoor het land niet goed bewerkt kon worden en de oogst heel erg slecht was. Het gevolg was een hele erge hongersnood. Maar zelfs ondanks het verdelen van de voedsel voorraden van het Collegiale door de vorst Arnaud d'Aux, was er op een gegeven moment voor de inwoners van La Romieu niets meer te eten. Tenminste, tot ze op het idee kwamen om de vele katten in het dorp te vangen om op te eten....

Angeline's adoptie ouders, die wisten hoeveel Angeline van haar katten hield, lieten haar echter een poes en een kater houden, op voorwaarde dat Angeline de katten heel goed op zolder zou verstoppen, anders zouden de inwoners van La Romieu haar katten meteen slachten om daarna op te eten. Angeline verstopte haar katten overdag op zolder; 's nachts mochten ze naar buiten om te jagen. Ondertussen werd de hongersnood steeds erger en mog meer dorpelingen stierven van de honger. Angeline en haar ouders konden nog maar ternauwernood overleven met het zoeken naar knollen, wortels en paddestoelen, maar veel was het niet. Verzwakt door de honger konden ze deze zware tijd toch nog doorkomen en uiteindelijk kwamen er weer betere tijden met een goede oogst waardoor ze weer voldoende te eten hadden.

Katten spelen een grote rol in de legende van Angeline...Maar de oogst werd nu bedreigd door de zich sterk vermerende muizen en ratten. Er waren immers geen katten meer in La Romieu die op deze knaagdieren konden jagen. Het was Angeline echter gelukt om een paar van haar katten op zolder te verstoppen die inmiddels ook al weer jonge katjes hadden gekregen. De dorpelingen waren ten einde raad vanwege de plaag van de muizen en ratten en het gevaar van een mislukte oogst. Maar Angeline onthulde nu haar geheim en stelde voor om haar 20 katten weer los te laten om de knaagdierenplaag te bestrijden onder de voorwaarde dat de katten weer zorgeloos door het dorp mochten lopen en door de mensen met veel liefde behandeld zouden worden. En met succes! Het aantal muizen en ratten werd snel minder en de oogst was gered dankzij de katten van Angeline. De legende wil dat Angeline in de loop der jaren steeds meer op een kat ging lijken. Men zegt dat ze naast groene ogen ook zelfs spitse kattenoren kreeg....

Een beeldhouwer genaamd Maurice Serreau hoorde dit verhaal toen een grootmoeder deze legende aan haar kleinkinderen vertelde. Tijdens het luisteren kwam hij op het idee om deze legende weer nieuw leven in te blazen door overal in La Romieu beelden van katten te plaatsen. Er is een hele leuke speurtocht in La Romieu om al deze kattenbeelden te ontdekken. Kijk hieronder voor de details.

Puzzeltocht door La Romieu

In La Romieu vindt je veel bordjes, stenen beelden en andere afbeeldingen van katten. Dit heeft alles te maken met de legende van Angeline en haar katten. Om La Romieu wat beter te leren kennen is door Dirk Branders een speurtocht uitgezet die dwars door La Romieu voert op zoek naar deze katten. Deze speurtocht is erg leuk om te doen omdat je zo dingen ziet waar je anders gewoon aan voorbij was gelopen. Klik hier voor alle details van deze puzzeltocht door La Romieu.

Camping La Brouquere
Kleine camping in Frankrijk
Gers / Gascogne

TOERISME IN DE GERS
Ontdek de Gascogne

BeschikbaarheidZoeken