<p>TOERISME IN DE GERS: Ontdek de Gascogne.</p><p>Camping La Brouquere<br />Kleine camping in Frankrijk<br />Gers / Gascogne. Gascogne: een pareltje in Frankrijk klaar om ontdekt te worden....</p><p><img src="/images/icons/brouquere_logo_big.png" alt="Camping La Brouquere<br />Kleine camping in Frankrijk<br />Gers / Gascogne. Gascogne: een pareltje in Frankrijk klaar om ontdekt te worden..." /></p>
Camping La Brouquere - Gondrin - Gers - France

Eauze - Gers - Gascogne
Hoofdstad van de Armagnac

Eeuwen geleden werd Eauze 'Elusa' genoemd en was het de antieke hoofdstad van de Elusaten waarvan gezegd wordt dat zij als laatsten zich aan het Romeinse leger van Julius Caesar onderwierpen. Tegenwoordig is Eauze de hoofdstad van de Armagnac, gelegen in de Gers op de grens van de Bas-Armagnac en de Ténarèze, waar de beste Armagnacs vandaan komen.

Eauze is een klein stadje met een vriendelijk oud hart en een gemoedelijke uitstraling. Een dagje uit naar Eauze (bijvoorbeeld op de fiets) betekent lekker wandelen, oude architectuur bekijken en gezellig winkelen. Een bezoekje aan de Cathédrale Saint-Luperc midden in het centrum van Eauze op zoek naar sporen van Jeanne d'Albret (de moeder van Henri IV) mag daarbij natuurlijk niet ontbreken.

Maar Eauze staat ook voor lekker eten (bijvoorbeeld in het bekende Café de France) en natuurlijk proeven van de heerlijkste regionale specialiteiten. Hier is een overzicht van leuke restaurants in Eauze.

Iedere donderdag morgen is er markt in Eauze. Een bezoek aan deze stad is dan ook extra gezellig!

Eauze: de hoofdstad van de Armagnac streek ...

Elusa: Eauze tijdens het Romeinse Rijk

Ten tijde van het Romeinse Rijk heette Eauze 'Elusa' en was het de hoofdstad van Novempopulania. Novempopulania is Latijn voor 'het land van 9 volkeren' en was een romeinse provincie in het tegenwoordige 'Aquitaine', gevormd na de verovering van Gallië door Julius Caesar. Aan het einde van de 3e eeuw werd Elusa de hoofdstad van Novempopulania en groeide uit tot een belangrijk administratief en religieus centrum. Maar met de val van het Romeinse Rijk verloor ook Elusa haar belangrijke positie en raakte in verval.

Elusa: Eauze tijdens het Romeinse Rijk ...

Musea in Eauze

Bij opgravingen in en rond Eauze zijn er een groot aantal schatten uit de tijd van Elusa tijdens het Romeinse Rijk gevonden. Een aantal musea in en rond Eauze geven tegenwoordig een mooi beeld van dit vroegere Elusa.

  • Musée du Trésor - Archeologisch museum in Eauze
    Hier worden o.a. 28000 munten en 50 prachtige sieraden uit de 3e eeuw tentoongesteld.
  • Domus de Cieutat - Archeologische opgravingen in Eauze
    Dit was vroeger de residentie van een aristocraat uit de tijd van het Romeinse Rijk.
  • Villa de Séviac - Archeologische opgravingen in Montréal-du-Gers
    Hier zijn grote delen van een gallo-romeinse villa met prachtige mozaïek vloeren gevonden. Deze villa is een mooi voorbeeld van een fraai landhuis voor de aristocraten uit die tijd.

Galop-Romain - De Galliërs tegen de Romeinen

Ieder jaar wordt de oorlog tussen de Galliërs en de Romeinen in Eauze herdacht met het zogenaamde 'Festival Galop-Romain'. Er zijn oude ambachten uit die tijd, er zijn nagespeelde gevechten tussen Galliërs en Romeinen, demonstraties van Romeinse legionairs en nog veel meer.

Festival Galop-Romain: de Galliërs tegen de Romeinen...

Camping La Brouquere
Kleine camping in Frankrijk
Gers / Gascogne

TOERISME IN DE GERS
Ontdek de Gascogne

BeschikbaarheidZoeken