<p>TOERISME IN DE GERS: Ontdek de Gascogne.</p><p>Camping La Brouquere<br />Kleine camping in Frankrijk<br />Gers / Gascogne. Gascogne: een pareltje in Frankrijk klaar om ontdekt te worden....</p><p><img src="/images/icons/brouquere_logo_big.png" alt="Camping La Brouquere<br />Kleine camping in Frankrijk<br />Gers / Gascogne. Gascogne: een pareltje in Frankrijk klaar om ontdekt te worden..." /></p>
Camping La Brouquere - Gondrin - Gers - France

Villa Séviac
Gallo-Romeins luxueus landhuis

Aristocratische residentie uit de Gallo-Romeinese periode

Villa Séviac: Aristocratische residentie uit de Gallo-Romainese periode...

De archeologische site van de Villa Séviac werd voor het eerst ontdekt door een boer in 1864, maar het duurde tot de jaren 1970 voordat de site in meer detail werd onderzocht door archeologische opgravingen uitgevoerd door een groep vrijwilligers, in de zomer soms wel tot 40 personen. De Villa Séviac was een aristocratische residentie uit de 4e eeuw en ligt ongeveer 14 km ten noorden van Eauze, dat in de Gallo-Romeinse tijd 'Elusa' werd genoemd.

Villa Séviac: bekend vanwege zijn prachtige mozaïekvloeren

Fraaie mozaïekvloeren in Villa Séviac...De archeologische opgravingen hebben de overblijfselen van een typisch Romeinse villa met een vierkante tuin geflankeerd door galerijen en kolommen vrijgelegd. De villa werd uitgebreid met een groot luxueus badhuis en de meeste gangen waren versierd met prachtige mozaïeken in verbluffende vormen en patronen.

Momenteel is er niet veel meer over van de oorspronkelijke muren en gebouwen en zijn er nog maar delen van een enkele oude pilaar over. Maar veel van de indrukwekkende mozaïeken zijn in hun oorspronkelijke pracht hersteld, waardoor de Villa Séviac een belangrijk toeristisch hoogtepunt in Gascogne is geworden.

Opkomst en ondergang van de Villa Séviac

Oorspronkelijk stond er een boerderij gebouwd in 50 v.Chr. op een klein verhoogd plateau te midden van landbouwgrond rond de nederzetting Elusa. In het jaar 130 tijdens de bloeitijd van het Romeinse Rijk werd deze boerderij vervangen door een villa.

Tegen het jaar 380 werd de villa uitgebreid tot een groot aristocratische landhuis met

  • marmeren decoraties,
  • indrukwekkende mozaïekvloeren,
  • geschilderde muurschilderingen,
  • een groot aantal ruime (en soms verwarmde) verblijven,
  • een mausoleum
  • en zelfs een luxueus badhuis.

waardoor een sfeer van opzichtige luxe gecreëerd werd. De villa werd dan ook bewoond door rijke landeigenaren die hun rijkdom graag aan bezoekers lieten zien.

In de 6e eeuw onderging de villa grote transformaties en werd deze drastisch verkleind. De villa verloor pracht en praal en viel uiteindelijk in verval en werd verlaten.

Overblijfselen van het badhuis in de Villa Séviac...
Overblijfselen van het badhuis in de Villa Séviac

 

Bezoek archeologische vindplaatsen en musea in en rond Eauze

Tegenwoordig zijn gecombineerde toegangskaartjes beschikbaar voor toeristen om de Villa Séviac te bezoeken die tevens toegang tot de Domus van Cieutat verlenen, een andere archeologische site rond het oude treinstation in Eauze. Ook de toegang tot het Archeologisch Museum «Le Trésor d´Eauze» in Eauze met een grote verzameling munten en vele andere artefacten uit de Gallo-Romeinse periode is bij deze gecombineerde tickets inbegrepen.

Meer informatie over de Villa Séviac: www.elusa.fr.

Bezoek de Villa Séviac vlakbij Montréal-du-Gers...

Camping La Brouquere
Kleine camping in Frankrijk
Gers / Gascogne

TOERISME IN DE GERS
Ontdek de Gascogne

BeschikbaarheidZoeken