<p>TOERISME IN DE GERS: Ontdek de Gascogne.</p><p>Camping La Brouquere<br />Kleine camping in Frankrijk<br />Gers / Gascogne. Gascogne: een pareltje in Frankrijk klaar om ontdekt te worden....</p><p><img src="/images/icons/brouquere_logo_big.png" alt="Camping La Brouquere<br />Kleine camping in Frankrijk<br />Gers / Gascogne. Gascogne: een pareltje in Frankrijk klaar om ontdekt te worden..." /></p>
Camping La Brouquere - Gondrin - Gers - France

Wijnen en alcoholische dranken uit de Gers
Ontdek de wijngaarden van de Gascogne

'De Gers', zegt u? Maken ze daar dan wijn? Nou, dan wacht er een plezierige verrassing op u.

Op ontdekkingsreis door de wijngaarden van de Gascogne kunt u een grote verscheidenheid van heerlijke wijnen en andere alcoholische dranken direct bij de wijnboer proeven. En bij een dergelijke 'dégustation' proeft u niet alleen de mooie smaak van deze regionale dranken maar ook de echte Franse vriendelijkheid en authentieke eerlijkheid van de wijnboeren in dit grotendeels nog onbekende deel van Zuid-West Frankrijk.

Alcoholische dranken uit de Gers (Gascogne):
Wijn Floc de Gascogne Armagnac Likeur In alcohol ingelegde vruchten

Alcoholische dranken uit de Gascogne.....

Wijnen uit de Gascogne

Gascogne: voornamelijk een witte wijn streek

De Gers, of beter gezegd, de Gascogne is van oorsprong het gebied van de Armagnac. Maar doordat Armagnac verkregen wordt door het destilleren van witte wijn, wordt in deze streek al sinds generaties voornamelijk witte wijn geproduceerd.

De witte wijnen die rondom Camping La Brouquere gemaakt worden staan bekend onder de verzamelnaam 'Côtes de Gascogne'. De bekendste Côtes de Gascogne is een frisse fruitige droge wijn gemaakt van de Colombard en Ugni-Blanc druiven. Druivesoorten die overigens bijna exclusief hier in de Gers aangeplant zijn.

Eén van de beste adressen om deze bijzondere witte wijn te proeven is bij Domaine Guillaman in Gondrin. Niet alleen staat Domaine Guillaman bekend voor hun prachtige witte en rosé wijnen, maar bovendien ligt dit Domaine op 'kruipafstand' van de camping. Ideaal dus voor een kleine verkenningstour door de wereld van de Gascogne wijnen.

WijnsoortTypeBeschrijvingWaar proeven?
Witte wijn Droog
 
(Colombard en Ugni-Blanc)
Frisse en fruitige droge witte wijn gemaakt van Colombard en Ugni-Blanc druiven...Dit is de traditionele Côtes de Gascogne gemaakt van de druivensoorten 'Colombard' en 'Ugni Blanc'. Het is een bijzonder fruitige en frisse witte wijn, goed gekoeld heerlijk op een warme zomerdag. In Frankrijk worden deze druivensoorten bijna alleen maar in de Gascogne gebruikt en bepalen zo grotendeels het karakter van deze streek. Om het frisse en jeugdige karakter van deze wijn te bewaren wordt deze Côtes de Gascogne in roestvrij-stalen vaten gevinifieerd en niet verder in eiken vaten gerijpt. De wijn wordt jong gedronken (binnen twee jaar).
Witte wijn Droog Assemblages van Gros Manseng, Petit Manseng en andere druivensoorten...Er worden hier in het hart van de Gers nog veel meer witte droge wijnen gemaakt bijvoorbeeld van de druivesoorten 'Gros Manseng', Petit Manseng' en natuurlijk de wereldwijd bekende druivensoorten 'Chardonnay' en 'Sauvignon Blanc'. Op basis van deze veelheid van druivensoorten worden er door de wijnboeren in de streek een grote verscheidenheid uitstekende 'geassembleerde' witte droge wijnen gemaakt. En dat tegen hele aantrekkelijke prijzen!
Witte wijn Halfzoet (moelleux) Lichtzoete witte wijn gemaakt van Gros Manseng druiven...Veel wijnboeren maken bovendien een halfzoete wijn, voornamelijk van de 'Gros Manseng' druiven. Hiervoor worden de druiven laat geoogst zodat het natuurlijke suikerpercentage hoger is en er na het vinifieren wat natuurlijk restsuiker overblijft. Deze zogenaamde 'moelleux' wijnen zijn, goed gekoeld, heerlijk bij een stukje geurige kaas aan het eind van een lome warme zomerdag. Overigens, de (licht-) zoete wijnen worden hier verkocht in heldere witte flessen.
Rosé Droog Mooie rosé wijnen uit de Gascogne...Naast hoofdzakelijk witte wijnen worden er hier in de Gascogne ook enkele uitstekende rosé wijnen geproduceerd. Ook deze rosé wijnen hebben meestal een fris en fruitig karakter. Bij de Cave Cooperative in Condom kunt u net als bij een benzinestation, zelf uw eigen vaatje vol tappen. Geinig, toch?
Rode wijn Licht Lekkere lichte rode wijnen uit de Gascogne...Rode wijnen zijn er uiteraard ook te kust en te keur in de Gascogne. Deze rode Gascogne wijnen winnen echter geen grote prijzen bij Franse wijn concoursen. Maar voor wat betreft een lichte maar smaakvolle rode wijn hebben we een prima en zeer betaalbare gevonden bij Domaine Meillan. Trouwens, ondanks dat de meeste wijnboeren hoofdzakelijk witte wijn produceren, hebben ze toch vrijwel altijd ook een eigen rode wijn. Toch altijd even proeven dus...
Rode wijn Op eiken gerijpt Volle en stevige rode wijn op eiken gerijpt...Een aantal enthousiaste en gemotiveerde wijnboeren in de Gers maken ook een rode wijn die in eiken vaten gerijpt wordt. Meestal zijn deze volle en stevige rode wijnen gemaakt van 100% merlot druiven. Internationaal zijn deze mooie, wat zwaardere wijnen nog nauwelijks bekend waardoor de prijzen nog bijzonder aantrekkelijk zijn. Wat is er leuker dan op ontdekkingstocht door de wijngaarden van de Gascogne op zoek naar de lekkerste, op eiken gerijpte rode wijn? We hebben in ieder geval een paar suggesties voor u.
Mousserende wijn Méthode Traditionelle Mousserende wijn met lekkere bubbeltjes...Bij enkele wijnboeren in de Gers worden zelfs ook mousserende wijnen gemaakt. Omdat ze niet in de Champagne streek maar hier in de Gascogne gemaakt worden, moeten ze hier 'Méthode Traditionelle' genoemd worden. Deze lekkere bubbeltjes wijn is er in allerlei varianten: Brut of Demi-Sec, Blanc of Rosé, Framboise of Violette, ze zijn er allemaal. En vanaf Camping La Brouquere is het niet ver, want net iets buiten Gondrin ligt Domaine de Tonneteau, de specialist op dit gebied. Mooi voor een feestje of gewoon lekker tussendoor!
Alcoholische dranken uit de Gers (Gascogne):
Wijn Floc de Gascogne Armagnac Likeur In alcohol ingelegde vruchten

Floc de Gascogne

Aperitief uit de Armagnac streek

In de Armagnac streek wordt bovendien een aperitief genaamd 'Floc de Gascogne' gemaakt. 'Lou Floc' betekent in het vroegere Occitaans 'Bouquet van bloemen', een passende naam voor deze frisse, lichtzoete drank uit de Gascogne en wordt jong (binnen een jaar of twee) en gekoeld gedronken als aperitief of soms ook verwerkt in een dessert. Een geopende fles Floc blijft in de koelkast nog enkele weken goed. Maar waarom zou je hem zo lang open laten staan...?

Floc de Gascogne wordt in de oogsttijd gemaakt door het mengen van jonge (zo'n twee jaar oude) Armagnac met vers geperst druivesap. De mengverhouding is grofweg 1/3 deel Armagnac en 2/3 deel druivesap om een aperitief van ongeveer 16.5% alcohol te verkrijgen. Floc wordt niet gerijpt op eiken vaten (in tegenstelling tot bijvoorbeeld 'Pineau' uit de Charente streek) om het jonge en frisse karakter van dit aperitief zo goed mogelijk tot zijn recht te laten komen. Floc de Gascogne is een beschermd product: het mag alleen in de Armagnac streek geproduceerd worden. Het is een heerlijk aperitief, typerend voor de Gers maar nauwelijks bekend buiten Frankrijk.

Meer informatie is te vinden op de website van Comité Interprofessionnel du Floc de Gascogne.

DrankTypeBeschrijvingWaar proeven?
Floc de Gascogne Rood Rode Floc de Gascogne...Floc de Gascogne is er in een rode en een witte variant, beide met een alcohol percentage ergens tussen de 16° en 18°. De rode Floc wordt gemaakt door het mengen van jonge Armagnac met vers geperst rood druivesap. Meestal worden hiervoor de druivesoorten 'Merlot', 'Cabernet Franc' en 'Cabernet Sauvignon' gebruikt. Maar iedere wijnboer doet zijn uiterste best om zelf de allerbeste en allerlekkerste Floc te maken met zijn eigen (geheime) recept en mengverhouding. Naast rode Floc als aperitief is 'Rode Floc met Suikermeloen' een heerlijk traditioneel dessert om een mooie maaltijd mee af te sluiten.
Floc de Gascogne Wit Witte Floc de Gascogne...Ook de witte Floc wordt gemaakt door het mengen van jonge Armagnac met vers geperst druivesap (wit uiteraard). In dit geval zijn de meest gebruikte druivesoorten 'Colombard', 'Ugni Blanc' en 'Gros Manseng. Maar ook voor de witte Floc heeft iedere wijnboer weer zijn eigen geheime receptuur.
Alcoholische dranken uit de Gers (Gascogne):
Wijn Floc de Gascogne Armagnac Likeur In alcohol ingelegde vruchten

Armagnac - Digestief uit de Gascogne

Camping La Brouquere ligt midden in het hart van de Armagnac streek waar al eeuwen lang 'Armagnac', een stevig digestief van witte druiven wordt gemaakt. Armagnac wordt gemaakt door het destilleren van witte wijn waarvoor meestal druivesoorten zoals 'Baco', 'Colombard' en 'Ugni Blanc' gebruikt worden. Armagnac is een sterke drank met een alcohol percentage van boven de 40%. Het is een vol en rijk digestief wat vele jaren in eikehouten vaten geduldig rijpt onder het toeziend oog van de wijnboer. Armagnac wordt als digestief na een uitgebreide en aangename maaltijd in alle rust gedronken bijvoorbeeld samen met vrienden bij een knapperig haardvuur.

Armagnac rijpt vele jaren in eiken vaten in oude kelders, de zogenaamde 'Chai'. Kom je in zo'n oude kelder binnen, dan ruik je het al: hier ligt de goudgele Armagnac verder te rijpen. In zulke oude kelders zijn vaak de natuurstenen muren bedekt met zwarte schimmels die leven van wat er uit de eiken vaten verdampt, het zogenaamde 'aandeel van de engelen' ('La part des anges'). Hier wordt een 10 jaar oude Armagnac nog als een 'jonge' Armagnac beschouwd. Pas na een jaar of twintig wordt de Armagnac volwassen en beginnen zijn beste kwaliteiten tevoorschijn te komen. En na dertig jaar? Nou ja, kom en proef zelf....

Meer weten over Armagnac? Kijk dan op de website www.armagnac.org.

DrankTypeBeschrijvingWaar proeven?
Armagnac Jaargang Lang gerijpte Armagnac...Een zogenaamde Jaargangs-Armagnac is een Armagnac gedestilleerd in een specifiek jaar en niet gemengd met Armagnacs uit andere jaargangen. Dit is de meest authentieke en eerlijke manier om een mooie Armagnac te maken en de enige manier waarop de meeste Armagnac boeren werken. Eerlijker kan het niet. En lekker.....!

Armagnac Blanche

(eau-de-vie)

Eau de vie, ofwel Armagnac Blanche...Bij het maken van Armagnac wordt witte wijn in een zogenaamde 'Alambic' gedestilleerd. Uit de Alambic komt een heldere, geurige en smaakvolle vloeistof met een alcoholpercentage van zo'n 55%. Dit wordt 'Eau-de-vie' (levenswater) genoemd en gaat in eiken vaten om verder te rijpen als Armagnac. De 'Eau-de-vie' is dus eigenlijk een tussenproduct voor het maken van Armagnac, maar het wordt in kleinere hoeveelheden ook zo verkocht als 'Armagnac Blanche'.

Tegenwoordig wordt 'Armagnac Blanche' ook wel gedronken in coktails of gebruikt in ijskoude desserts zoals een 'Coupe Colonel'. In de Gers wordt het traditioneel gedronken tijdens uitgebreide (feest-) maaltijden. Bij heel-veel-gangen menus wordt er vaak halverwege een zogenaamde 'Trou Gascon', een glaasje ijskoude 'eau-de-vie' geserveerd om de spijsvertering nog eens goed op weg te helpen. Anderen beweren dat een 'Trou Gascon' een goed hulpmiddel is om een tijdslijn aan te geven tijdens een langdurige maaltijd: je weet dan tenminste dat je (pas) op de helft bent...

Meer weten over Armagnac Blanche? Kijk dan op de website www.armagnac.fr.

Alcoholische dranken uit de Gers (Gascogne):
Wijn Floc de Gascogne Armagnac Likeur In alcohol ingelegde vruchten

Likeurs uit de Gascogne

In de Gascogne neemt lekker eten en drinken een belangrijke plek in het dagelijkse leven in. Zo worden er veel dingen op het gebied van wijn en sterke drank (min of meer per ongeluk) uitgeprobeerd. En sommige van deze experimenten leveren hele goede resultaten op. Bijvoorbeeld bij vindingrijke pogingen om bijzondere likeurs te maken. Als u het ons vraagt, dan zijn er een paar hele lekkere drankjes bij...

DrankBeschrijvingWaar proeven?
Berrognac

Berrognac: een heerlijke sinaasappel/armagnac-likeur...Op Château Berrit is het Vincent Knutti gelukt om een uitzonderlijk lekkere sinaasappel-armagnac-likeur te maken. Deze 'Liqueur d'Armagnac à l'Orange amère' met een alcoholpercentage van zo'n 24° smaakt een beetje zoals Grand Marnier. Voor de naam van dit drankje heeft Vincent zich laten inspireren door de naam van het chateau ('Berrit'). In combinatie met 'Armagnac' is hij zo op de naam 'Berrognac' gekomen. Een unieke likeur, nergens anders te koop dan bij Vincent zelf. Een prachtig pareltje midden in de wijngaarden van de Armagnac, klaar om ontdekt te worden...

Pousse Rapière

Pousse Rapière: een sinaasappel-armagnac likeur...Zo'n veertig jaar geleden werd er op het Château Monluc voor het eerst een cocktail samengesteld uit een sinaasappel-armagnac likeur en een mousserende witte wijn. Het resultaat was overweldigend: een nieuwe Gasconse cocktail was geboren!

Bijbehorend glaasje voor het mengen van de Pousse Rapiere...De cocktail en de sinaasappel-armagnac likeur werden 'Pousse Rapière' genoemd naar het zwaard ('rapière' in het Frans) wat Monluc en zijn Gasconse kapiteins uit de oorlog met Italie had mee teruggenomen. Sindsdien worden deze bijzondere likeur en de bijbehorende 'wilde wijn' ('vin sauvage') op Château Monluc met groot success geproduceerd.

Het zwaard neemt een bijzondere plaats in bij deze cocktail. Ten eerste is de naam 'Pousse Rapière' afgeleid van dit zwaard. Daarnaast zijn er speciale glaasjes waar het zwaard opgedrukt is waarmee het mengen van de cocktail heel eenvoudig wordt: vul het glas tot de onderkant van het zwaard met de likeur en voeg mousserende wijn toe tot aan de bovenkant van het zwaard. Misschien nog een sinaasappelschijfje en de perfekte cocktail is klaar! Bovendien zijn er allerlei geschenkverpakkingen in verschillende groottes, zelfs met bijpassende glaasjes en karaffen waarop het bekende zwaard steeds afgebeeld is. Een prachtig successverhaal uit het hart van de wijngaarden van de Armagnac!

Alcoholische dranken uit de Gers (Gascogne):
Wijn Floc de Gascogne Armagnac Likeur In alcohol ingelegde vruchten

In alcohol ingelegde vruchten

Kleine lekkernijen uit de Gascogne als kado

En waar alcoholische dranken gemaakt worden, daar zijn steevast in alcohol ingelegde vruchten te vinden. Ook in de Gascogne is er een uitgebreid assortiment van vruchten op Armagnac, ingelegd in Floc de Gascogne of lekker ondergedompeld in een glazen pot met wijn. Lekker, maar ook leuk als vakantieherinnering of als kadootje voor vrienden, familie en bekenden.

ProductBeschrijvingWaar proeven?
In alcohol ingelegde vruchten

in alcohol ingelegde vruchten...Abrikozen, mirabellen, kersen, frambozen, pruimen.... In de Gascogne is er een ruime keus aan vruchten om in te leggen. En dat inleggen kan bijvoorbeeld met Armagnac maar ook met Floc de Gascogne of met één van de vele wijnen die in deze regio gemaakt worden.

Misschien wel het beste adres om hier eens wat van te proberen is bij Domaine des Cassagnoles, gelegen tussen Gondrin en Mouchan. Er is een uitgebreid assortiment en ze hebben bovendien diverse geschenkverpakkingen. Een leuke kadotip!

Alcoholische dranken uit de Gers (Gascogne):
Wijn Floc de Gascogne Armagnac Likeur In alcohol ingelegde vruchten

Op ontdekkingsreis door de wijngaarden van de Gers

En? Iets wijzer geworden? Een virtuele tour door de wijngaarden van de Armagnac is natuurlijk prachtig om meer te weten te komen over de wijnen uit de Gascogne, de Armaganc, de Floc of andere alcoholische dranken uit de Gers zoals bijvoorbeeld 'Berrognac' en 'Pousse Rapiere'. Maar niets is leuker dan zelf hier in de Gers door de wijngaarden te rijden op zoek naar al die prachtige Domaines om die mooie, authentieke, eerlijke en bijzondere drankjes zelf te proeven. Dus misschien tot binnenkort?

Camping La Brouquere
Kleine camping in Frankrijk
Gers / Gascogne

TOERISME IN DE GERS
Ontdek de Gascogne

BeschikbaarheidZoeken