<p>TOERISME IN DE GERS: Ontdek de Gascogne.</p><p>Camping La Brouquere<br />Kleine camping in Frankrijk<br />Gers / Gascogne. Gascogne: een pareltje in Frankrijk klaar om ontdekt te worden....</p><p><img src="/images/icons/brouquere_logo_big.png" alt="Camping La Brouquere<br />Kleine camping in Frankrijk<br />Gers / Gascogne. Gascogne: een pareltje in Frankrijk klaar om ontdekt te worden..." /></p>
Camping La Brouquere - Gondrin - Gers - France

Charles de Batz de Castelmore is d'Artagnan

Van alle Musketiers is D'Artagnan zonder twijfel de bekendste. Hij werd onder de naam 'Charles de Batz de Castelmore' in 1611 geboren in het kleine dorpje Lupiac in de Gers (Gascogne) in Zuidwest Frankrijk.

Hij verdient zijn bekendheid vooral aan de roman 'De Drie Musketiers' van Alexandre Dumas gepubliceerd in 1844. Dit boek is grotendeels gebaseerd op waargebeurde verhalen en vertelt over de geromantiseerde avonturen van de drie Musketiers Aramis, Athos en Porthos, samen met een vierde Musketier genaamd d'Artagnan.

Hun motto in hun strijd voor koning Lodewijk XIII tegen kardinaal Richelieu en de graaf van Rochefort is zeker bij iedereen bekend: "Eén voor allen, allen voor één!"

Standbeeld van de vier Musketiers in het centrum van Condom...

Vechten voor de Franse koning

Standbeeld van d'Artagnan op de monumentale trappen in Auch...In het werkelijke leven erfde Charles de Batz de title 'Graaf van Artagnan' (in het Frans: Compte d'Artagnan) en werd opgenomen in de garde van de Musketiers waarin hij een omvangrijke loopbaan doorliep. Voor de Franse koning Lodewijk XIV voerde hij een aantal zeer discrete opdrachten uit.

In dienst van Lodewijk XIV tijdens de oorlog tegen de Republiek der Nederlanden werd d'Artagnan op 62-jarige leeftijd echter tijdens de bestorming van Maastricht gedood. Er wordt gespeculeerd dat d'Artagnan mogelijk begraven ligt op de begraafplaats van de Sint-Peter-en-Pauluskerk in Wolder.

Proef de sfeer van d'Artagnan

Hier in de Gers (Gascogne) is d'Artagnan nog steeds één van de belangrijkste en bekendste historische personen. Zo staat er een standbeeld van d'Artagnan op de welbekende majestueuze trappen in Auch, de hoofdstad van het departement Gers. Ook staat er een groot bronzen standbeeld van de vier Musketiers midden in het centrum van Condom vlak voor de kathedraal.

Dorpsfeest in Lupiac in het teken van de Musketiers...

D'Artagnan museum in Lupiac

En in Lupiac, de geboorteplaats van d'Artagnan, staat een klein museum helemaal in het teken van d'Artagnan en wordt er ieder jaar een groot dorpsfeest ter nagedachtenis aan de Musketiers gevierd. Tijdens dit dorpsfeest ademt Lupiac weer de 17e eeuwse sfeer van d'Artagnan uit met een groep 'echte' Musketiers, oude ambachten en bijpassende voorstellingen en presentaties.

Een vakantie hier in de Gers nodigt dus uit om in de voetstappen van d'Artagnan te treden en de romantische sfeer van dappere en trouwe Musketiers te proeven. En misschien wel een mooie gelegenheid om het boek 'De Drie Musketiers' nog eens te lezen...

Camping La Brouquere
Kleine camping in Frankrijk
Gers / Gascogne

TOERISME IN DE GERS
Ontdek de Gascogne

BeschikbaarheidZoeken