HomeWasplaats Lavoir Peyruc • Foto • Historisch erfgoed van Gondrin • Gers/Gascogne • Frankrijk
Lavoir Peyruc: een oude wasplaats in Gondrin (Gers)...

Lavoir Peyruc - Oude wasplaats in Gondrin (Gers/Gascogne)

Dit is een eenvoudige oude wasplaats zonder overkapping of bijzondere versieringen. Deze lavoir is dankzij omwonenden weer opgeknapt en in ere hersteld. Deze wasplaats ligt vlakbij Lavoir Lasdoutz.

Lavoir Peyruc ligt net buiten het centrum van Gondrin vlakbij Lavoir Lasdoutz. Dit zijn de GPS coördinaten: 43.883513, 0.247255.

Oude wasplaatsen in en rond Gondrin

Hier is een lijstje van mooi opgeknapte wasplaatsen in en rond Gondrin:

De 'Association Belle-Garde Gondrin' zet zich in voor het behoud van het historisch erfgoed van Gondrin, waaronder de oude wasplaatsen in en rond het dorp.

Geschiedenis van de wasplaatsen

Lang geleden werd er gewassen op een plek langs de rivier op een steen of een eenvoudige schuine plank zonder overkapping. De eerste washuizen werden gebouwd aan het einde van de achttiende eeuw toen er een groeiende behoefte aan hygiëne ontstond, veroorzaakt door de industriële vervuiling en epidemieën. In Frankrijk werd het bouwen van washuizen extra bevorderd door een wet van 3 februari 1851 waarin subsidies tot 30% voor de bouw van een washuis verkregen konden worden. Sommigen washuizen kregen het allure van een kleine tempel, die de zware en repetitive taak van de wasvrouwen een waardig onderkomen bood.

Deze washuizen en wasplaatsen werden belangrijke sociale centra in de dorpen waar meerdere keren per week de vrouwen samenkwamen om de laatste nieuwtjes en roddels uit de buurt uit te wisselen. In de twintigste eeuw kwamen de washuizen steeds meer in onbruik natuurlijk vooral door de opkomst van de wasmachine. Veel wasplaatsen zijn in de loop van vele jaren vervallen tot ruïnes maar hier in Gondrin zijn er een aantal dankzij de vereniging Belle-Garde helemaal in volle glorie gerestaureerd.

Vereniging 'Belle-Garde Gondrin'

De vereniging 'Belle-Garde Gondrin' is een groep van gepassioneerde bewoners van Gondrin, een dorpje in het hart van de Gers in de Gascogne. Het doel van deze vereninging kan alsvolgt beschreven worden: (her-) ontdekken, inventariseren, onderhouden, bewaren en beschermen van alles wat de gescheidenis ons nagelaten heeft om zo de bewustwording van het verleden van Gondrin te stimuleren. Voor meer informatie over deze vereniging kijk op hun website: www.bellegardegondrin.fr.